Alla inlägg under december 2015

Av Anna Walentski - 17 december 2015 11:01

Torsdag redan och bara 6 dagar till julafton. Grått och mulet, lite skönt regn och 4 plusgrader på balkongen. Allt det vita som fanns är borta och lika bra är det. Snart är julen över också och ljuset återvänder så vi går åt rätt håll...Midsommar snart.

Ser fram emot att få äta. Julskinka, älgköttbullar, rökt ål ( OM det går att få tag på..Den börjar ju bli utfiskad. Fick ingen förra året...) Inlagd stekt strömming. Kanske någon sillbit. Men innan dess ska det ju lagas till och det gör jag gärna. Skulle aldrig ställa färdigkokt julskinka på bordet, ej heller fabriksgjorda köttbullar från mamma Scan...Undrar förresten hur det ser ut där skinkorna masskokas och köttbullarna steks i jätteugnar ? Eller kokas ? Små tomtenissar med luvor som springer runt och slevar och paketerar för brinnande livet ? Förmodligen är det gjort i god tid. Man har väl fått börja direkt efter midsommar med alla skinkorna för att hinna i tid och fryst ner dom allteftersom.

Vi fick en julklapp på posten ifrån Bergen. Pinnekött. Norrmännens juldelikatess. Torkat lammkött som saltats och hängts länge. Ska ligga i blöt i vatten ett dygn innan man tillagar det. Ska sedan kokas i närmare 3 timmar och ligga på "rister" eller helst björkved i stooor gryta för att uppnå bästa resultat. Sedan äter man det med potatis och rotmos . Skirat smör till. Fruktansvärt gott ! När svärmor levde brukade vi äta det en gång om året, oftast efter jul när man ledsnat på all julmat. Men det är samma sak med detta som med surströmming: antingen älskar man det eller hatar ! Sambons syster visade sig aldrig vid dessa tillfällen, då hon tyckte det luktade kofta...

 

Av Anna Walentski - 16 december 2015 11:30

Sambon kommer hem varje dag efter jobbet och skryter / visar hur många steg han gått under dagen...Ibland handlar det om att han gått dryga milen beroende på hur jobbet sett ut för dagen. Bära upp gipsskivor fem trappor utan hiss och ned igen och upprepa tio gånger  är väl ett bra exempel på det. Det är självklart hans mobiltelefon som kan presentera den tjänsten. De vet ju allt nuförtiden !

Jag tänkte att jag inte ska vara sämre med min nya telefon. Visade upp min statistik för ena dagen i veckan och det råkade bli den dagen jag installerade bank-idet...0,28 km och 387 steg. Sambon höll på skratta ihjäl sig...Jag hade varit ute och slängt sopor och TÄNKT att promenera men ångrat mig och gått in igen.Enligt telefonen var jag lååångt ifrån målet som var förprogrammerat på 6000 steg. Ändrade programmeringen att gälla för mig och helt plötsligt visades andra fakta. Igår promenerade jag till annat centrum för att handla och helt plötsligt var det 3,16 km och 2.648 steg som gällde. Mera rimligt och framförallt kravlöst. Lite kul att leka med men inget att styras av.

Av Anna Walentski - 14 december 2015 15:50

Har äntligen lyckats installera det förbannade bank-idet !!!    Det krävdes hjälp av skorrande Ola på Nordea telefon och Kristian som deras internetbank support och en ny mobiltelefon. Satt säkert i närmare två timmar i telefon så armen höll på domna bort och surfen nog är slut på bredbandet...Telia vill nog få mig att köpa mera...Men NU sitter det där ! Har gjort min Aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen med hjälp av bank-idet och fått bekräftat att den kommit in. Sista minuten på sista dagen. Annars skulle jag måstat sätta mig på bussen in till fina centrum och gjort det manuellt med personalen där. Och det hade nog inte varit roligt, med horder av folk som förmodligen skulle göra detsamma som jag, UTAN bank-id.

Känner mig helt matt och slutkörd av det hela...Måste vila lite.

Ciao.

Av Anna Walentski - 11 december 2015 10:21

Var på Nobelfesten och minglade lite igår. Samt prisutdelningen tidigare på dagen. Min middag bestod av stuvade makaroner med älgköttbullar. Kall mjölk till det. Mumsigt gott !

Idag fredag 11 december 5,6 plusgrader på balkongen och solen skiner på en klarblå himmel. Vi ska äntligen till Avkopplingen ! Och till en viss kattherre som jag hoppas har vägarna förbi.

Ska packa färdigt tills sambon kommer hem. Fundera på vad vi ska äta i helgen. Alltid lika svårt att hitta på något. Nu borde det inte vara så svårt när pengarna sinar och valmöjligheterna därmed är begränsade...

Har haft mailkonversation med min handläggare på Af igen. Hon frågade om hon skulle anmäla mig till ett företag med start om fjorton dagar ??? Vad tänker hon med ? Jag avböjde med att jag inte vill gå på just DET företaget utan ville hitta något annat...Det kändes inte rätt för mig. Har tid på mig till början av nästa vecka...Puh.

Mår dåligt av detta då jag vet att det ju bara handlar om förvaring av mig och andra likasinnade. Det leder ju inte till något jobb ! Det är bara slöseri med viktig tid att sitta där och lalla om oviktiga spörsmål som dom hittar på för att det ska se ut seriöst och att dom är värda pengarna dom håvar in för oss...

Ska köra huvudet i sanden och låtsas som om det regnar för att kunna ha en trevlig helg.

Ni med ?

 

Av Anna Walentski - 9 december 2015 10:56

Idag har Anna, Annie, Anja, Anne och Ann namnsdag. Grattis till er alla ute i världen som heter så. Inklusive mig själv såklart ! 

Imorgon är det nobelfest. Har strykt myspyjamasen och tvättat yllesockarna och är redo att slå mig ner framför tv:n. Vet inte riktigt än vad min nobelmiddag ska bestå av...Kanske stuvade makaroner med stekt falukorv och mycket ketchup ? Ett stoort glas kall mjölk till det... Har inte råd med någon extravagans då jag blev ruinerad på Apoteket igår. 1100 för uttag av två mediciner !? Mitt högkostnadsskydd hade gått ut utan att jag tänkt på det då jag inte behövt hämta ut förrän nu...Ska hämta ut ytterligare en som de inte hade inne igår och den går väl på en 600-700...Det kostar att vara skranglig i kroppen ! Jävla dåliga gener man fick.

Håller på torka tvätt i nyrenoverad tvättstuga och måste kila nu.

Ciao !

Av Anna Walentski - 8 december 2015 11:28

Idag fyller min kompis Moa Petrova år. GRATTIS på DAGEN ! 

Själv har jag så mycket att göra så jag har tagit fram den gamla "att göra- listan" för att komma ihåg allt jag ska hinna med... Det gäller att smida medan man kan, dvs innan Arbetsförmedlingen ser till så man sitter fast i något och inte kommer loss.

Skall börja med en promenad till det stora sjukhuset för att besöka Apoteket. Behöver dundervitaminer då jag under flera morgnar vaknat med fruktansvärd kramp i vaderna.. Det känns som om man dör av det ! Vissa vitaminer som innehåller Zink och Magnesium brukar få stopp på det. Sedan ska jag in och "forska" på mataffären vad dom erbjuder i form av mat till bra priser. Utan sambon såklart.

Hemma har jag personliga brev som ska skrivas om då jag sumpade dom igår när jag höll på. För att kunna söka jobb och låta som om jag är den dom alltid väntat på och saknat...

Ringa Volvo om våra försvunna vinterdäck som legat på deras hotell i väntan på byte. De verkar ha slarvat bort dom eller sålt dom eller vad-som-helst...? NU vill jag veta vad som hänt och få ev. kompensation av dom.

Lite annat pyssel också som inte behöver noteras här.

Strålande sol ute, plus 7 grader. Lite vind fortfarande. Och mina nyligen putsade fönster ser för jävliga ut ! Ciao .

Av Anna Walentski - 7 december 2015 11:06

Våra gäster från Bergen fick minsann väder av värsta sorten ! På söndag kvällen hämtade vi dom från hotellet för att ta oss ut till Söder på ännu en släktmiddag. Vinden hade mojnat något och inget regn på hela dagen.Dock var det grått och mulet.

Vi sitter på bussen, becksvart ute, skall gå av nästa hållplats när en av dom säger" Vaa ? Ska vi av NU ? Det regnar ju !!" E du gjord av socker eller ?! Smälter du bort ? frågar jag tufft innan jag sett vädret ute. Jag fick äta upp mina ord ! Regnet VRÄKTE ner ! På gatorna låg SJÖAR av vatten och det blåste STORMvindar som piskade regnet i ansiktet...Att duscha med kläderna på hade varit samma sak som detta. Jag kände hur mascaran började svida i ögonen av det kalla vattnet som rann ner från skallen...Vi kom fram som dränkta katter och mottogs med handdukar av värdfolket. All sminkning och frisering av hår som vi gjort innan för att se respektabla ut var helt i onödan...Det var riktigt skönt att sätta sig vid dukat bord inne i värmen och hugga in på maten som bestod av potatis med kalops och rödbetor. Aldrig har det smakat så gott ! 

När vi skulle hem, några timmar senare, hade regnet upphört och det såg helt torrt ut på vägar och gator...Den hårda blåsten hade torkat upp allt. Fanns inget spår av vårat sjöslag mer än fuktiga skor och fuktkalla jackor.

Av Anna Walentski - 6 december 2015 12:43

Idag har den ursprungliga tomten namnsdag: Nikolaus. Grattis tomten ! På tal om tomtar kommer jag att tänka på vårt grannland Finland som huserar många tomtar i sitt land, bl.a uppe i Rovaniemi. Men jag vet att det finns många fler på olika platser...Känner en i Helsingfors. Finland firar sin Ytsenäispäivä idag den 6 december. Självständighetsdag. Det är x antal år sedan dom befriades ifrån Ryssland och blev ett eget land. Alla affärer och andra inrättningar brukar vara helt stängda idag. Som en sorgedag på sätt och vis. Sitt hemma och uggla !

Här har regnet upphört någon gång inatt. Men det är grått och mulet. 12,3 plusgrader på balkongen. Lite blåsiga vindar kvar. Inget tomteväder direkt. Man tror knappt sina ögon. Men det är ganska okey ändå utan snö. Då slipper vi tjafsa med grannarna på Avkopplingen om vem som ska vara med och betala plogningen av vägen... Vi blev ju blåsta på 500 spänn av närmsta grannen som inte ville betala när vi lagt ut för dom och betalat bonden som plogat. Dålig stil att inte göra rätt för sig. Men det ska vi komma ihåg i framtiden. Det finns något som "bad karma"...Dålig karma. Vissa saker straffar sig vare sig man vill eller inte.

Presentation

Hej jag heter Anna och är en kvinna på 50 år. Bor i Stockholm men är född i underbara Norrland. Här på min blogg får ni läsa om saker jag stör mig på i samhället.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< December 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards